Hjärta och kärl

Diabetes innebär kraftigt ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Kvinnor och män med typ 1- och 2-diabetes har mer än dubbelt så hög risk att få hjärtkärlsjukdomar jämfört med icke-diabetiker.

Personer med typ 2-diabetes löper risk att får hjärtkärlsjukdomar efter kortare tids sjukdom än dem som har typ 1-diabetes.

Många gånger upptäcks typ 2-diabetes först efter en hjärtinfarkt.

Tack vare att skador i blodkärlen upptäcks tidigare idag kan förebyggande behandling minska risken för de allvarliga komplikationerna. Chanserna att överleva en hjärtinfarkt har också ökat, både bland personer med och utan diabetes.

Blodkärlen skadas av högt blodsocker, högt blodtryck, höga blodfetter, rökning, övervikt och inaktivitet. Kärlen blir trängre, blodflödet minskar och blodproppar bildas lättare. Beroende på var skadan på blodkärlen sker kan den leda till hjärtinfarkt, stroke eller fönstertittarsjuka.

En person med diabetes får oftast inte de klassiska smärtsymptomen vid en hjärtinfarkt, kanske på grund av att det redan är en generell störning i nerver och blodcirkulation. Infarkten kan göra mindre ont och symtomen vara vagare med andnöd och stor trötthet. 

För att undvika skador på hjärtat och i värsta fall avlida ska du genast ringa 112 och begära ambulans om du misstänker att det är en hjärtinfarkt.

Vanliga symtom vid en hjärtinfarkt är:

  • stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna
  • obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
  • illamående
  • andnöd
  • kallsvett
  • rädsla och ångest
    Källa: 1177 Vårdguiden

 

Ladda hem SSDF:s checklista för vilka undersökningar vid diabetes du har rätt att få gjorda. Ju tidigare förändringar upptäcks, desto större chans finns att fördröja och bromsa dem. 

Uppdaterad den 17 december 2019