Perifer neuropati

Perifer neuropati är den vanligaste formen av neuropati vid diabetes. Den märks oftast i underben och fötter. Händer, axlar, höfter och händer kan också påverkas.

Underben och fötter

Förändringar i fötterna orsakas av kärl- och/eller nervpåverkan och leder till ökad risk för sår och infektioner.

Vid nervpåverkan påverkas känseln. Domningar, sockerdrickskänsla och förmågan att skilja på varmt och kallt är kännetecken på nervskador i fötterna.

Svettningsförmågan kan försämras så att huden inte hålls fuktig och det kan leda till hudsprickor, skavsår och sämre sårläkning. Påverkan på de stora blodkärlen till benen kan orsaka fotsår eftersom blodcirkulationen är nedsatt.

Är nerverna till musklerna i foten försämrad kan foten förändras så att man belastar foten annorlunda.

Du har rätt att få dina fötter undersökta av diabetessjuksköterska, läkare eller fotvårdsspecialist minst en gång per år, för fler detaljer se SSDF:s checklista.

Här läser du om hur du sköter om dina fötter själv.

Ont i underbenen beror inte nödvändigtvis på neuropati eller cirkulationsrubbningar. Det kan också bero på kroniskt kompartmentsyndrom.

"Frozen shoulder"

Händer, höfter och axlar kan påverkas och bli stela. Stelheten beror på förändringar i nerver, bindväv, senor, senskidor och ledkapslar. Exempel på symptom är oförmåga att pressa ihop handflator och stelhet och smärta i axlar (frozen shoulder) och höfter.

Se till att få individuell rådgivning kring ergonomi, sjukgymnastik och hur du kan träna på fritiden. Stretchövningar är exempelvis bra.

Karpaltunnelsyndrom

Vid handloven går den stora känselnerven i en kanal som kallas karpaltunneln. Nerven förmedlar känseln till tummen, pek- och långfinger och halva ringfingret. Ett tryck i karpaltunneln kan uppstå av en svullnad eller böjseneinflammation.
Symptom är svaghet och smärta i hand och fingrar. Behandlingen går ut på att minska trycket så att nerverna avlastas. Det kan ske med hjälp av en skena eller kortisonspruta. Vanligt är en avlastande operation som görs under lokalbedövning.

 

Uppdaterad den 29 september 2017