Myter vi behöver slakta

På Världsdiabetesdagen den 14 november vill Storstockholms Diabetesförening underlätta för alla som lever med diabetes genom att prata om några vanliga missförstånd om diabetes. Hoppas du har vägarna förbi Liljeholmens och Kistas gallerior, det vore kul att träffas!

Diabetes smittar inte

Nej

Typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är olika sjukdomar

Ja, vid typ 1-diabetes har kroppen förstört de insulinproducerande cellerna och därför måste insulin tillföras med till exempel sprutor flera gånger per dag livet ut. Det är en så kallad autoimmun sjukdom.

Vid typ 2-diabetes finns en viss insulinproduktion kvar och i många år kan förändrad livsstil, tablettbehandling räcka men efter en längre tid behöver många även ta insulinsprutor.

Man får inte diabetes för att man har ätit för mycket socker

Nej, orsaken till typ 1-diabetes är att kroppen har förstört de insulinproducerande cellerna och varför den processen startar är oklart. Forskare studerar vilka miljöfaktorer, till exempel virus, som kan påverka att den autoimmuna processen startar. 

Nej, typ 2-diabetes är till stor del ärftligt (typ 2-diabetes hos nära släktingar). Andra riskfaktorer är övervikt, bukfetma, rökning, fysisk inaktivitet, högt blodtryck och stress.  

Typ 2-diabetes är inte en ålderssjukdom

Nej, typ 2-diabetes debuterar även hos medelålders och till och med barn och unga även om det är vanligare att få det efter 40-årsåldern.

Det finns ingen speciell diabetesmat

Våra kroppar reagerar olika på samma livsmedel och olika typer av koster. Därför är inte ett sätt att äta det bästa för alla. Med hjälp av en blodsockermätare kan man se hur man reagerar på ett visst livsmedel.

Vid diabetes försöker man oftast undvika livsmedel som gör att blodsockret stiger. Ofta äts vanlig mat som är fattig på socker och rik på fiberrika grönsaker, baljväxter och där vitt ris och vanlig pasta byts ut till fullkornsvarianter. Fibrer och fullkorn bromsar blodsockerstegringen.

Uppdaterad den 14 november 2018