Ärtsoppa med fläsk och dinkelpankis

Visst är det väl gott med en tallrik hemgjord ärtsoppa och så pannkaka på det! Det är lätt men tar lite tid. Ärtsoppan stillar både blodsocker och hunger och för godare och nyttigare pannkakor, gör smeten på dinkelmjöl.

Ärtsoppa, 7 personer

Lägg ett halvt kilo gula ärtor i blöt över natten. Slå bort vattnet nästa dag och häll i 1,5 liter nytt vatten.
Tillsätt en hackad gul lök,
250 g rimmat sidfläsk (hela biten) och
2 tsk timjan.

Koka soppan i drygt två timmar så att ärtorna blir mjuka. Tillsätt mer vatten om soppan blir för tjock. Ta upp fläskbiten, skär bort svål och släng den, skär köttet i kuber, lägg tillbaka i grytan.

Smaka av med timjan, salt och peppar. Passa på att göra en stor sats så att du kan frysa in.

En sats pannkakssmet

2 dl siktat dinkelmjöl, 1 dl vetemjöl,
3 ägg, 6 dl mjölk, en nypa salt.

UR LEVA MED DIABETES NR 2-12