Skål med bönor, blomkål och kamutvete och persilja ovanpå.

Bönsallad med blomkål och kamutvete

En bra bönsallad bör alla kunna göra. Den här passar fint som en lunchlåderätt i sig, som ett matigt tillbehör till en bönbiff eller stekt tofu, eller som en del av en buffé. Fördelen är att den är lika god varm som kall, och att den är både mättande och har allt som du behöver rent näringsmässigt. Dessutom är den löjligt enkel att göra! Om du inte hittar kamutvete, som är en mindre förädlad form av vete med mer protein, kan du egentligen ta vilket matkorn som helst, till exempel helt matvete eller bovete.

4 portioner

Ingredienser

1 ½ dl kamutvete
1 msk grönsaksfond
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 kruka kruspersilja
150 g färsk blomkål
1 burk kidneybönor à 380 g
1 burk blandade bönor à 380 g
½ citron, saften
1 ½ msk olivolja
1 msk sambal oelek
salt och svartpeppar

Gör så här

• Koka kamutvetet enligt instruktionerna på förpackningen, men använd grönsaksfond istället för salt i kokvattnet.
• Skala och finhacka rödlök och vitlök. Finhacka persiljan.
• Strimla blomkålen fint så att du får en blandning av skivade buketter och ”småflis”.
• Spola av bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av.
• Blanda nykokt kamutvete, hackad blomkål, bönor, rödlök, vitlök, persilja, citronsaft, olivolja och sambal oelek i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
• Låt dra 10 minuter och servera ljummen eller kall.

 

Omslag kokboken Vego i Världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna RickertVego i världsklass: hållbar mat för en aktiv livsstil
Författare: Linda Bakkman, Gustav Johansson, Anna Richert
Foto: Stefan Wettainen
Förlag: Nordstedts