Burgare på frasiga gulärtsbiffar

Burgare:

6 st burgare

Ingredienser:

250 g torkade gula ärtor
1 liten gul lök (cirka 100 g)
1 vitlöksklyfta
2 tsk bakpulver
1 tsk senapspulver
2 tsk torkad koriander
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
neutral olja att steka i

Till servering: burgarbröd

Tre burgare gjorda på gula ärtor med sallad, pressgurka och paprikamajonäs staplade på ett fat

Pressgurka med dill:

½ gurka
½ dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 knippe dill
1 tsk svart senapsfrö
Paprikamajonnäs:
1 burk grillad paprika (ca 200 g)
3 msk kikärtsspad (utan salt)
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
1 tsk rostat paprikapulver
½ citron, saften
salt

Gör så här:

1. Blötlägg ärtorna i minst 10 timmar, gärna över natten.
2. Pressgurkan kan du med fördel även den göra en bit i förväg: Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull tills sockret har löst upp sig. Kyl ner lagen ordentligt. Hyvla gurka tunt och hacka dillen. Slå på den kalla lagen på gurkan och blanda med dill och senapsfrö. Låt stå i minst en timme innan servering.
3. Skala lök och vitlök och hacka dem grovt. Häll av vattnet från ärtorna, skölj av dem och lägg i en bunke. Tillsätt lök, vitlök, bakpulver samt kryddor. Mixa samman med stavmixer till en slät massa. Se till att du verkligen mixar ner alla större ärtbitar.
4. Forma smeten till 6 stora burgare. Innan du börjar steka burgarna, se till att göra klart dina tillbehör!
5. Häll av överflödig olja från paprikan (spara och använd till nästa vinägrett) och mixa till en slät kräm. I ett annat kärl, mixa samman kikärtsspad, vitvinsvinäger och senap med en stavmixer. Mixa sedan ner oljan försiktigt, lite i taget, tills du får en tjock konsistens. Smaka av med salt. Blanda med den mixade paprikan,
rostat paprikapulver och citronsaft.
6. Värm upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i burgarna och stek tills de är gyllene på båda sidor, cirka 2 minuter på varje sida. Använd rikligt med olja så att de får en fin yta och inte fastnar.
7. Servera nystekta burgare tillsammans med burgarbröd, pressgurka med dill, rostad paprikamajonnäs och eventuellt rökt lök.

Obs! 

Anpassa ingredienserna efter egen smak och blodsockerkurva!

Omslag på boken Gröna Linjen: Bjudmat för veganer och alla andraGröna linjen: Bjudmat för veganer och alla andra

Författare: Alice Knutas, Linn Lundberg

Foto: Lena Lundberg

Förlag: Ordfront förlag