Davosgröt

Nordisk mat är bevisat hälsosam, visar ny studie. Viola Adamsson som gjorde studien, har plockat ut två favoritrecept till Levas läsare ur boken "Hälsosam nordisk mat" med recept på den mat som studiedeltagarna åt.

Grunderna till den nordiska maten som användes som försökskost i studien är fullkorn och säsongens grönsaker, baljväxter, bra kostfiberkvalitet, äpplen, bär, rotfrukter och rapsolja. Feta fiskar som strömming, sill, lax och makrill. Magra mjölkprodukter och kött. Omättat fett, låg salthalt, fisk och vegetariskt minst två gånger i veckan. Vilt, kyckling eller kött högst tre gånger i veckan.
BRA START PÅ DAGEN!

Frukostarna i studien bestod av havregrynsgröt eller davosgröt. Till detta serverades smörgås på mjukt fullkornsbröd eller hårt bröd med smörgåsmargarin och pålägg som rökt kalkon, makrill eller sill.

Davosgröt, 1 person

1 dl havrekli, havregryn eller kornflingor (ca 35g)
2 dl lättyoghurt, naturell (0,5 % fett)
1 msk sylt eller hackad/riven frukt

Blanda havrekli, havregryn eller kornflingor med yoghurt, rör om och låt stå i kylskåp över natten. Blir det för tjockt kan du späda med
½ dl extra yoghurt. Servera med sylt eller frukt.

Kostens sammansättning i studien följer de Nordiska Näringsrekommendationerna.

UR HäLSOSAM NORDISK MAT OCH LMD 6-11