Foliebakad torskrygg med fänkål, sparris och koriander

Birgitta Höglund är kock, matbloggare och kokboksförfattare. Lagom till sommaren har hon kommit med en bok om grillmat a la LCHF. Hon lagar läckra rätter, som den här saftiga torskryggen, goda röror, aromsmör, såser och marinader.

4 bitar torskrygg à 150 g
2 dl finstrimlad fänkål
1 knippe vit sparris
1 dl mandel
½ dl finstrimlad purjolök
½ dl grovhackade korianderblad
1–2 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk smält smör till pensling av folien
4 skivor smör att lägga på fisken

Bryt av och ta bort den grova nederdelen på sparrisen, skala från strax under toppen och ner. Skär i 3 cm långa bitar, förväll i saltat vatten två minuter. Låt rinna av väl.

Dela mandlarna på längden.

Lägg ut fyra ark grillfolie, 30x45 cm. Vik in ett par cm av kanterna så blir paketet mer stabilt när det ska vikas ihop. Salta och peppra fisken på båda sidor. Pensla smält smör på mitten av ena halvan av foliearket.

Lägg på en hög av strimlad fänkål, purjo och sparris. Salta lätt. Lägg fisken ovanpå, strö mandel och koriander över, osthyvla smör över.  Vik den tomma delen av foliearket över fisken, så det kommer kant i kant. Vik in de tre öppna kanterna, några centimeter i taget, tills du kommit in till fisken.

Lägg paketen på grillen, med gallret en bit upp från glöden, 10-12 minuter.

Lägg på tallrik, skär ett kryss i folien och öppna upp precis vid serveringen. Servera med aioli.

Eftersom receptet är gjort för dem som äter mindre kolhydrater och mer fett, behöver du som lägger till kolhydrater (bröd, potatis el dyl) till måltiden, minska andelen fett.

UR GRILLMAT LCHF OCH LEVA MED DIABETES NR 3-13