Ingredienser:
1-2 portioner
Schnitzel
- 125 g färsk skinka
- salt och peppar
- 1 tsk fiberhusk
- 1 äggvita
- ½ dl
- 3 msk smör
Blomkålsmos
- 2 dl små blomkålsbukettter
- 2 msk grädde
- 1 msk smör
- salt och peppar
Västerbottensmör, stor sats
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl riven västerbottenost
- salt och peppar
Frasig schnitzel i LCHF-tappning
RECEPT
Mångas favorit är schnitzel. För betydligt färre kolhydrater paneras den i sesamfrön. Toppa med västerbottensmör och blomkålsmos.
Ingredienser:
1-2 portioner
Schnitzel
- 125 g färsk skinka
- salt och peppar
- 1 tsk fiberhusk
- 1 äggvita
- ½ dl
- 3 msk smör
Blomkålsmos
- 2 dl små blomkålsbukettter
- 2 msk grädde
- 1 msk smör
- salt och peppar
Västerbottensmör, stor sats
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl riven västerbottenost
- salt och peppar
Gör så här:
Schnitzel
- Lägg en skiva färsk skinka, 125 g, i en plastpåse och banka ut till en tunn schnitzel med hjälp av baksidan av en kastrull.
- Krydda med salt och peppar, strö sedan 1 tsk fiberhusk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
- Vispa upp en äggvita i en djup tallrik med en gaffel.
- Fördela ½ dl sesamfrön på en flat tallrik.
- Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp och låt rinna av väl för att sedan doppa schnitzeln i sesamfrön, tryck till så de fastnar, låt den ligga kvar på fatet en stund så att paneringen torkar fast.
- Bryn 3 msk smör lätt i en stekpanna, lägg i schnitzeln, sänk värmen och stek några minuter på varje sida till den blir gyllenbrun och frasig. Fröna bränns ganska lätt så var försiktig så att det inte blir för varmt i pannan. Servera med blomkålsmos och västerbottensmör.
Blomkålsmos
- Koka 2 dl små blomkålsbukettter mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet och pressa blomkålen med potatisstöt.
- Värm moset försiktigt med 2 msk grädde och 1 msk smör under omrörning, salta och peppra.
Västerbottensmör, stor sats
- Blanda 100 g rumsvarmt smör med 1 dl riven västerbottenost i en bunke med elvisp, salta och peppra.
- Forma smöret till en rulle på ett ark smörpapper med hjälp av en bred kniv.
- Klicka ut smöret längs mitten av papperet, vik ena halvan över.
- Dra med kniven genom arket mot smöret så formas en fin rulle.
- Vrid ihop ändarna och förvara i kyl eller frys.
UR: "LCHF FöR SENIORER"
Författare: Annika Dahlqvist, Birgitta Höglund
Förlag: Pagina