Ingredienser:

1-2 portioner

Schnitzel

  • 125 g färsk skinka
  • salt och peppar
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 äggvita
  • ½ dl 
  • 3 msk smör

Blomkålsmos

  • 2 dl små blomkålsbukettter
  • 2 msk grädde
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

Västerbottensmör, stor sats

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl riven västerbottenost
  • salt och peppar

Frasig schnitzel i LCHF-tappning

RECEPT

Mångas favorit är schnitzel. För betydligt färre kolhydrater paneras den i sesamfrön. Toppa med västerbottensmör och blomkålsmos.

Ingredienser:

1-2 portioner

Schnitzel

  • 125 g färsk skinka
  • salt och peppar
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 äggvita
  • ½ dl 
  • 3 msk smör

Blomkålsmos

  • 2 dl små blomkålsbukettter
  • 2 msk grädde
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

Västerbottensmör, stor sats

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl riven västerbottenost
  • salt och peppar
Gör så här:

Schnitzel

  1. Lägg en skiva färsk skinka, 125 g, i en plastpåse och banka ut till en tunn schnitzel med hjälp av baksidan av en kastrull.
  2. Krydda med salt och peppar, strö sedan 1 tsk fiberhusk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
  3. Vispa upp en äggvita i en djup tallrik med en gaffel.
  4. Fördela ½ dl sesamfrön på en flat tallrik.
  5. Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp och låt rinna av väl för att sedan doppa schnitzeln i sesamfrön, tryck till så de fastnar, låt den ligga kvar på fatet en stund så att paneringen torkar fast.
  6. Bryn 3 msk smör lätt i en stekpanna, lägg i schnitzeln, sänk värmen och stek några minuter på varje sida till den blir gyllenbrun och frasig. Fröna bränns ganska lätt så var försiktig så att det inte blir för varmt i pannan. Servera med blomkålsmos och västerbottensmör.

Blomkålsmos

  1. Koka 2 dl små blomkålsbukettter mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet och pressa blomkålen med potatisstöt.
  2. Värm moset försiktigt med 2 msk grädde och 1 msk smör under omrörning, salta och peppra.

Västerbottensmör, stor sats

  1. Blanda 100 g rumsvarmt smör med 1 dl riven västerbottenost i en bunke med elvisp, salta och peppra.
  2. Forma smöret till en rulle på ett ark smörpapper med hjälp av en bred kniv.
  3. Klicka ut smöret längs mitten av papperet, vik ena halvan över.
  4. Dra med kniven genom arket mot smöret så formas en fin rulle.
  5. Vrid ihop ändarna och förvara i kyl eller frys.

UR: "LCHF FöR SENIORER" 

Författare: Annika Dahlqvist, Birgitta Höglund

Förlag: Pagina