Kokt torsk med ägg-och persiljesås

En husmanskostklassiker och en av de få rätter som var god även i skolbespisningen. Kokt torsk med ägg- och persiljesås blev vanligt under 1950-talet när både torsk och persilja fanns att köpa fryst, och frysboxen dessutom blivit vanlig i hemmen. 

 

Illustration med ägghalvor och persiljeblad efter varandra på rad

Ingredienser 

1 pkt fryst torskfilé eller 4 skivor färsk torsk, cirka 600 gram  
1 knippe persilja
1 tsk salt 5 vitpepparkorn 
1 liten gul lök  

Sås  

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl fiskspad
2 hårdkokta ägg
1⁄2 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar  

Gör så här

Dela fisken i portionsbitar och lägg den i en låg, vid gryta.
Häll på så mycket vatten att det täcker fisken. Tillsätt salt, pepparkorn, persiljestjälkar och den skalade löken. Koka upp och sjud på svag värme under lock till fiskköttet är vitt och fast, cirka 7 minuter.

Sås
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Späd med det silade fiskspadet. Låt såsen koka på svag värme några minuter. Skala och hacka äggen. Rör ned äggen och persiljan i såsen. Smaksätt med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och ärtor.  

 

Mamma är lik sin mamma

Bokomslag Mormors matHur gör man egentligen klassisk husmans­- kost som oxrulader eller pepparrotskött? Det vet Mormors mat att berätta!

Samtidigt som det köps kokböcker som aldrig förr sägs det att vi lagar allt mindre mat från grunden. Det vill Mormors mat råda bot på.Tidigare ärvdes förmågan från den äldre generationen på ett självklart sätt. Nu för tiden saknar våra barn förebilder i köket. Mormors mat är en hyllning till tre generationer kvinnor som arbetat med mat både i och utanför hemmet. Tre kvinnor som med knappa ekonomiska medel, och med barn och barnbarn springande kring benen, lyckades kombinera hemtrevnad med vällagad mat. Diabetiker kan ha synpunkter på kolhydratmängden i svensk husmanskost. Men med välgjorda recept som i Mormors mat, kan man själv anpassa rätterna efter eget behov.  I Mormors mat ryms också gammaldags högtidsmat, efterrätter, bröd och bakverk. 

Mormors mat 
Författare: Maria Holm 
Illustration: Bo Lundberg 
Förlag: Lava förlag

Ur Leva med diabetes nr 5-15