Morotssoppa toppad med kikärter, vitlök och citrus

En soppa behöver alltid det där lilla extra, och till den här säsongslösa soppan passar det bra att toppa med kikärter och örter, som alltid finns i affären.

Lite medelhavskänsla. Morötter fungerar bra ihop med vitlök och citrus! Matigheten förhöjs utav kikärterna – baljväxter är bra för ett jämnare blodsocker.

Två skålar med morotssoppa toppad med kikärtor, vitlök och citrus

Ingredienser:

Morotssoppa

200 g morot, skivad

1 gul lök, skivad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin

3 dl grönsaksbuljong eller

kycklingbuljong

3 dl havremjölk

ev. 1–2 tsk harissapasta

 

Topping

100 g kokta kikärter, sköljda, avrunna

och torkade

1 msk olivolja

2 msk hackad persilja

1 msk finrivet citronskal

1 msk finrivet apelsinskal

1 msk citronsaft

1 msk apelsinsaft

salt

citronsaft

nymalen svartpeppar

 

Gör så här:
Soppa

Fräs morot, lök och vitlök i olivolja i några minuter.

Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong och havremjölk, och låt koka ihop i 10–15 minuter, eller tills morötterna känns mjuka. Mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och citronsaft.

Topping

Stek kikärterna hårt i olivoljan tills de får bra färg. Vänd ner övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar.

Servering

Häll upp soppan i djupa tallrikar och garnera med toppingen. 1 portion innehåller 12 g kolhydrater, de kommer främst från havremjölken och kikärterna.

Omslag kokboken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folkReceptet är ur boken "Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetker och annat folk".  Björn Frantzén vill laga mat som inspirerar diabetiker att äta nyttigare, med mindre socker och och snabba kolhydrater.

Författare: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Förlag: Norstedts