Ingredienser:
  • 1 kg benfritt kött: högrev, bringa, bog eller fransyska av kalv eller nöt, högrev passar utmärkt till pepparrotskött.  
  • cirka 1 liter vatten 
  • 1 msk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn 
  • 2 morötter  
  • 1 lök
  • 1 lagerblad
  • persiljekvistar  

Sås  

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl eller maizenamjöl  
  • cirka 5 dl buljong eller spad från köttkoket  
  • cirka 3 msk riven pepparrot
  • 1 tsk salt 1 tsk socker 1 krm vitpeppar

Pepparrotskött

RECEPT

Pepparrotskött - en husmansklassiker med kokt potatis och smörkokta morötter på mormors vis.

Ingredienser:
  • 1 kg benfritt kött: högrev, bringa, bog eller fransyska av kalv eller nöt, högrev passar utmärkt till pepparrotskött.  
  • cirka 1 liter vatten 
  • 1 msk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn 
  • 2 morötter  
  • 1 lök
  • 1 lagerblad
  • persiljekvistar  

Sås  

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl eller maizenamjöl  
  • cirka 5 dl buljong eller spad från köttkoket  
  • cirka 3 msk riven pepparrot
  • 1 tsk salt 1 tsk socker 1 krm vitpeppar
Gör så här:
  1. Koka upp vatten och salt. Lägg ned köttet och låt koka upp. Skumma. Skala och skär lök och morot i bitar. Låt kött och grönsaker koka på svag värme under lock till köttet känns mört, cirka 1,5 timme. Prova med provsticka om köttet känns mört. Låt köttet vila i buljongen cirka 15 minuter innan det skärs upp.
  2. Skär köttet i fina skivor tvärs över muskeltrådarna.
  3. Servera med kokt potatis och smörkokta morötter.  

Sås.

  1. Smält smöret och rör ned mjölet. Tillsätt köttbuljongen och vispa till lagom konsistens.
  2. Smaka av med pepparrot, salt, peppar och socker. Klipp över färsk persilja.

Ur "Mormors mat"

Författare: Maria Holm 
Illustration: Bo Lundberg 
Förlag: Lava förlag

Mamma är lik sin mamma

Hur gör man egentligen klassisk husmans­- kost som oxrulader eller pepparrotskött? Det vet Mormors mat att berätta!

Samtidigt som det köps kokböcker som aldrig förr sägs det att vi lagar allt mindre mat från grunden. Det vill Mormors mat råda bot på.Tidigare ärvdes förmågan från den äldre generationen på ett självklart sätt. Nu för tiden saknar våra barn förebilder i köket. Mormors mat är en hyllning till tre generationer kvinnor som arbetat med mat både i och utanför hemmet. Tre kvinnor som med knappa ekonomiska medel, och med barn och barnbarn springande kring benen, lyckades kombinera hemtrevnad med vällagad mat. Diabetiker kan ha synpunkter på kolhydratmängden i svensk husmanskost. Men med välgjorda recept som i Mormors mat, kan man själv anpassa rätterna efter eget behov.  I Mormors mat ryms också gammaldags högtidsmat, efterrätter, bröd och bakverk.