Svartrot och sparris med sardelldressing

Svartrot, eller fattigmanssparris, är ett bra alternativ till vit sparris. Svartrot innehåller mycket järn och grön sparris är prebiotisk och stimulerar tillväxten av goda bakterier.

4 portioner

Svartrötter och grön sparris på en tallrik med basilikablad och en liten skål dressing. Linneservett och kniv på sidan om.

Ingredienser

Svartrot och sparris

8 svartrötter

havssalt

1 knippe grön sparris

Dressing

½ citron, finrivet skal och juice

3 sardeller i olja

(alternativt ansjovis)

1 msk kapris

1 kruka basilika

½ dl olivolja

Gör så här:

Svartrot och sparris

1. Skala och dela svartroten på hälften. Koka i lättsaltat vatten i ca 25 minuter.

2. Lägg i sparrisen och låt den koka med svartroten de sista 5 minuterna.

3. Häll av kokvattnet och lägg grönsakerna i iskallt vatten.Ta upp före servering och låt rinna av.

Dressing

1. Finriv skalet och pressa juicen från citronhalvan.

2. Mixa tillsammans med sardeller, kapris, hälften av basilikan (blad och stjälkar) och olja till en jämn dressing. Servera sparris och svartrötter på ett uppläggningsfat tillsammans med resten av basilikan. Ringla över dressingen.

 

Omslag Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Ur "Den läkande maten"
Cecilia Nisbet Nilsson vill inspirera att laga "läkande mat".

Författare: Cecilia Nisbet Nilsson
Foto: Charlotte Gawell
Förlag: Lava förlag