libanesisk moussaka

4 portioner

Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god. Den är full med grönsaker, men känns ändå ”köttig” på något sätt. Msakaa kan avnjutas såväl kall som varm, gärna med bröd och grönsaksstavar bredvid. 

peruansk sallad

6–8 portioner

Detta är en av de mest populära salladerna i Peru, enligt författaren. Du kan servera den som en hel måltid, som ett tillbehör till de vegetariska biffarna i boken, eller duka fram den på buffén. 

Ingredienser
3 dl quinoa, blanda gärna två färger
½ rödlök
1 gurka
1 röd paprika
125 g babyplommontomater
1 litet knippe färsk koriander
2 dl majskorn
2 dl kokta och avrunna svarta bönor
saften från 2 limefrukter
½ dl olivolja
2 tsk salt
2 avokador till garnering

Kryddig tomatsoppa med linser och koriander i glasskål.

Få saker kan, väl tillagad smaka så underbart som tomatsoppa.Full med fibrer och hälsosamma ämnen är den här soppan också.

Skuren apelsin i skål tillsammans med fänkål och svarta oliver bland annat

Härlig sallad att börja middagen med när det är säsong för apelsiner. Får du tag på blodapelsiner är det ändå bättre

Fler och fler vill äta mer och mer grönt. Här gula burgare med gröna tillbehör ur boken Gröna Linjen: Bjudmat för veganer och alla andra av Alice Knutas och Linn Lundberg.

Fler och fler vill äta mer och mer grönt. Här en smakrik vegetarisk rätt med tofu och gröna bönor, ur Gröna Linjen: Bjudmat för veganer och alla andra av Alice Knutas och Linn Lundberg.

Kimchi och kombucha är proppfulla med nyttiga fibrer och ett överflöd av nyttiga bakterier enligt Soki Choi, forskare på bland annat Karolinska Institutet och Harvard. Därtill lär det kunna påverka psykiska åkommor. Här är ett recept ur boken Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna.

Recept på pumpagröt ur boken "Förbättra din tarmflora, Vetenskap, tips och recept" av Dr Michael Mosley, med recept av Tanya Browski och Clare Bailey. Pumpa innehåller mycket nyttigt som betakaroten, fibrer och vitaminer.

Vegetariskt recept ur Food Pharmacy Kokboken, en receptsamling med antiinflammatorisk mat och i samarbete med tarmfloran enligt författarna Lina Nerrby Aurell och Mia Clase.

Vegetariskt recept ur Food Pharmacy Kokboken, en receptsamling med antiinflammatorisk mat och i samarbete med tarmfloran enligt författarna Lina Nerrby Aurell och Mia Clase.

Sidor