Anders Ekholm
Foto: Lena Dahlström

Anders Ekholm ny ordförande i SSDF

onsdag, 17 maj, 2017

Rekorddeltagandet på Storstockholms Diabetesförenings årsmöte kan ha sin förklaring i den efterföljande 70-årsfesten. Stort tack ni som kom och förgyllde SSDF:s 70-årsjubileum!

Årsmötet i Landstingshuset leddes i rask takt av Bengt Adamsson, ordförande i Hjärtlungföreningen i Södertälje.
Till ny ordförande i SSDF valdes Anders Ekholm, vice VD på Institutet för framtidsstudier.

- Jag har typ 2-diabetes och en dotter med typ 1-diabetes, så det är en hel del diabetes hemma hos oss, sade Anders Ekholm innan han inledde sin presentation om vad som driver och formar framtidens vård.

Han konstaterade bland annat att trots bättre teknik och bättre läkemedel har inte svenskarnas HbA1c förbättrats mellan åren 2008 till 2015.
Anders Ekholm anser att vi måste hjälpa vårdapparaten att bli bättre på att fokusera på patienten genom att ge dem personlig information. Vi skulle få en mycket bättre individanpassad diabetesvård om den baseras på vårt verkliga sätt att leva.

Undersökningar på individnivå visar att vi tror oss ha en mycket sundare livsstil än vad vi faktiskt har.
- För vi tror att vi rör oss mer än vad stegräknaren visar. Och vi tror att vi äter nyttigare än vad kvittot från mataffären vittnar om. Tänk om vi kunde delge vården vår statistik från tekniken vi använder och varför inte också kvittot från mataffären.

Stig Nyman, avgående ordförande, var särskilt glad åt ett beslut som fattats i Landstingsssalen. Beslutet att ett specialistcenter för diabetes ska öppna under hösten 2017. Han tackade för sig och och bjöd  in till jubileumsfesten i Landstingshusets restaurang.

Under uppsluppna former med trubadur på scenen festades det på snittar och vin. Flera nya bekantskaper knöts och stämningen var trevlig och mycket glad. Foto: Peter Bylund.


Kristina Sjöberg, familjemedlem och Christina Wittinghoff, som har lada, var snabba med att byta telefonnummer. Ett glatt exempel på nyfunnen vänskap.

Stig Nyman till höger önskade Anders Ekholm lycka till som ordförande i SSDF.
Anders Ekholm är nationalekonom och kvantanalytiker. Han har tidigare arbetat på socialdepartementet, finansdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet och utbildningsdepartementet.