cyklar

Cykelturné för bättre fothälsa

fredag, 12 maj, 2017

Hoj17. Ulla Hellstrand Tang, medicine doktor, disputerade i mars på Diabetesfoten. I samverkan med Storstockholms Diabetesförening och lokalföreningar från Svenska Diabetesförbundet vill Ulla uppmärksamma de stora skillnader som finns inom vården vad gäller prevention och vård av fotkomplikationer vid diabetes.

- I min forskning har jag studerat hur fötter undersöks och vilka inlägg och skor som ger bra skydd för fotskador. Det är känt att många patienter med diabetes inte får sina fötter kontrollerade och det kan i sin tur leda till att problem inte upptäckts och att insatser fördröjs. Fotvård, lämpliga skor och inlägg och tidig kontakt med kompetent vårdpersonal kan rädda fötter från sår och amputation, säger Ulla.

Ulla Hellstrand Tang har valt att cykla genom Sverige i sin mission att nå ut med sin kunskap. Den 29 april påbörjade hon en 200 mil lång cykeltur genom Sverige. Den 21 maj på eftermiddagen kommer hon till S:t Eriksplan i Stockholm, ”Kolla min fot” är budskapet för Hoj17 och förutom att Ulla kommer presentera sitt budskap kommer det bli en politisk debatt samt representanter från Sveriges Fotterapeuter som erbjuder gratis undersökning av fötter.

- Jag har länge drömt om en långtur på cykel. Nu tar jag en paus från mitt arbete på Sahlgrenska Universitetssjukhusets ortopedteknik och cyklar ut i landet, sprider kunskap, träffar människor och på plats får en uppfattning om fothälsan i Sverige.  

Ulla cyklar genom Sverige och beräknad målgång sker utanför Göteborg den 30 juli.
- Fötter och vården av fötter har länge stoppats under bordet. Enkla åtgärder i rätt tid kan rädda fötter. Jag blir lika ledsen varje gång jag möter en patient som fått fotsår på grund av slarv i vården. Med Hoj17 vill jag verka för att alla får möjlighet till en grundlig fotundersökning och får den hjälp som behövs, säger Ulla.

Träffa Ulla, lyssna på politiker, kolla dina fötter och passa på att få gratis meck av din cykel. 21 maj S:t Eriksplan kl 13.00
Program:
13.00 Med. Dr Ulla Hellstrand Tang berättar om sin forskning om diabetesfoten

13.20 Tal av Anders Lönnberg, regeringens Life sience samordnare

13.30 Panelsamtal med Ella Bohlin (KD), landstingsråd, Ann Lindström Sveriges Fotterapeuter, Jenny Hjalmarson Stockholms Läns Diabetesförening under ledning av Thomas Magnusson Storstockholms Diabetesförening.

Storstockholms Diabetesförening, Hufvudstadens Diabetesförening och Svenska Diabetesförbundet står bakom och stödjer projektet. Eventet sker i samarbete med Stockholms Fotterapeuter och Team Highlow.

Mer information finns på hoj17.se