vaginalstav

Den nya gåstaven

tisdag, 9 juni, 2020

Vibrationsstavar borde vara lika vanliga som gåstavar. Det menar Tina Hagelin, som står bakom Pistill – butiken som har produkter för såväl rehabilitering som lust, och till och med några som ger hundraprocentig orgasmgaranti.

Pistill vill vara en inspirationskälla för ökad sensualitet och inre välbefinnande.
– Vår devis är: Låt din sexuella hälsa blomma. Om en människas sexualitet ska må bra och blomma, så behövs ibland lite extra näring. Det är då man kommer till Pistill.

Tina Hagelin menar att lust och sexualitet är en viktig del av att vara människa, och att det är något som kan förändras och se olika ut genom livet. En vanlig anledning till att lusten påverkas är ohälsa och olika besvär. Diabetes och andra kroniska sjukdomar kan orsaka sexuella problem.

Brobyggare till vården

Sedan 2005 har Pistill med systerföretaget Aleah Care hjälpt tusentals kvinnor och män i olika åldrar att stärka sin sexuella hälsa, berättar Tina. Hon beskriver sig som brobyggare till vården som hjälper människor att få tillbaka en god sexuell hälsa och livskvalitet efter sjukdomar och besvär.

Utöver rådgivning och produkter utbildar företaget även vårdpersonal och utvecklar egna rehabiliteringsprodukter i samråd med patienter och medicinska specialister.

Butiken på Drottninggatan 100 i Stockholm får dagligen besök av människor som lider av torra slemhinnor, smärta, nedsatt lust, orgasmsvårigheter, inkontinensbesvär och erektila nedsättningar. Just den här dagen är det Tina och hennes kollega Louise Lewenhaupt, som själv har typ 1-diabetes, som visar oss runt och berättar om vilka intimprodukter som kan vara behjälpliga om den sexuella hälsan sviktar.

– Diabetes kan leda till att slidan blir torr och risken för infektioner och svamp kan öka på grund av högt blodsocker, säger Tina Hagelin. Min första rekommendation för att få bukt med detta är att man använder sig av ett helt ekologiskt glidmedel som innehåller så naturliga och få ingredienser som möjligt. Bland annat finns ett oljebaserat som heter ”Repair” från Pistill, som har hjälpt många kvinnor som lider av torra, sköra slemhinnor. Har man fått obalans i underlivet finns ett vattenbaserat glidmedel, ”Balance”, som innehåller yoghurt och prebiotika, som är mycket bra för den här typen av problem.

Nedsatt känsel

Skador på nerver och rubbningar i blodcirkulationen kan ge nedsatt känsel och ibland svårigheter att få orgasm.
– Om en kvinna kommer hit och säger ”Jag har aldrig fått orgasm”, har vi vibratorer som jag kan garantera att hon får det av. Bland annat har vi luftrycksvibratorn ”Womanizer” som masserar kvinnans alla 8 000 nervtrådar runt klitoris och som ger hundra procent orgasmgaranti. Ett par andra favoriter är ”Chorus” och ”Magic Wands”, två olika slags vibratorer som båda är fantastiska för att få igång en sinande lust.

– För kvinnor över 55 år borde det vara lika vanligt med vibrationsstavar som gåstavar, lägger hon till.

Butiken har även en uppsjö av så kallade orgasmoljor. Det finns krämer som innehåller mentol för att ge en mer pirrig och lite kylande effekt och det finns krämer som ger mer värme. Gemensamt för dem alla är att de ökar blodgenomströmningen så att man lättare får orgasm och blir känsligare. Den senaste tiden har utbudet exploderat och i dag finns flera krämer, de flesta med aminosyran L-Argin, som förbättrar cirkulationen i området kring vaginan.

– Även knipträning kan vara positivt för att stärka upp muskulaturen i bäckenbotten. Det ökar också blodgenomströmningen i kvinnans underliv och hon blir känsligare för beröring.

Knipkulor

Många tycker att det är svårt att hitta det där knipet, menar Tina och därför har de utvecklat egna knipkulor.
– Med knipkulorna ”Kniip”, som förs in i slidan, blir det lättare att hitta rätt muskulatur och få ett motstånd i övningen av kulans tyngd.

Till kvinnor som har svåra besvär som vestibulit, vaginism, har ärrbildning efter en förlossningsskada, vaginal stenos, eller har genomgått en strål- eller cellgiftsbehandling, rekommenderar Tina ofta vaginalstavar från Aleah Care.
– De är utvecklade i samråd med patienter och medicinska specialister inom svensk sjukvård. De är tillverkade i en silkeslen kroppsäker silikon och är utformade för att följa slidans form. Vibrationen i stavarna stimulerar blodcirkulationen i bäckenbottenområdet vilket också är positivt för vävnaden. 

Genom kontinuerlig träning kan slidan återfå sin elastiska förmåga och möjliggöra gynekologiska undersökningar och samlag utan smärta, menar Tina Hagelin. För att främja träningen och rehabiliteringen medföljer bland annat en träningsguide och en träningsdagbok.

Effektiva penisringar

Erektionsproblemen, så kallad erektil dysfunktion, tar Louise Lewenhaupt hand om. Hon säger att män som kommer till butiken ofta upplever att de har svårt att få erektion, eller behålla erektionen tillräckligt länge för att genomföra ett omslutande samlag. Ibland har de även svårt att känna lust och att den sexuella stimulansen känns mindre intensiv än tidigare.

– För män som har svårt att behålla ståndet finns effektiva penisringar som används för att minska blodflödet från penis och stärker på så sätt erektionen, säger Louise Lewenhaupt.

Ringarna är också populära hos män som inte har några potensproblem, för att de ger en hårdare erektion. De finns penisringar i olika material, storlekar, med eller utan vibration.
– Man måste prova sig fram för att se vilken penisring som passar bäst, säger Louise.

Om man har problem att få stånd, menar hon, kan en erektionspump tillsammans med en penisringring vara ett bra alternativ. Det finns även massageapparater som är speciellt utvecklade för män, berättar hon och håller upp en manick som jag först inte alls förstår.
– De är designade för efterlikna känslan vid vaginalsex. De kan ibland ha vibration som stimulerar cirkulationen och ibland kan de vara klädda med ribbor och noppor för att öka stimulansen.

När jag kanske ser lite skeptisk ut, slår Louise igen manicken så att den förvandlas till en cylinderform med en liten öppning i – och det hela blir med ens lite klarare. 
– Även stimulanskrämer som ökar blodcirkulationen kan vara en hjälp på vägen för män, avslutar Louise.

Fokusera på intimitet

Tina Hagelin säger att de möter många människor som går omkring och har sorg för att sexlivet inte fungerar och för att lusten är som bortblåst. 
– Fokusera istället på att behålla intimiteten till varandra, kyss varandra, sitt nära varandra, håll varandra i handen. Glöm heller inte bort att ge varandra verbal uppmuntran, båda behöver få känna sig älskade och uppskattade.

Hon vill slå ett slag för vårt största organ, huden.
– Det är en sinnlig vulkan täckt av känsliga nervändar och det är inte att undra på att vi mår bra av beröring. Att få och ge beröring är det bästa sättet att få en kropp att vakna till liv. När kroppen får beröring utsöndras bland annat närhetens hormon oxytocin. Det sprider känslor av välbehag och får oss att må bra. Ju mer beröring desto bättre mår man.– I stort sett alla män och kvinnor med diabetes kan få hjälp till ett bättre sexliv. Man ska vara mån om sexualiteten och bejaka den så hälsosamt som möjligt, säger hon.

 

Text: Bruno Lundgren  Foto: Petrus Iggström