mobiltelefon

Diabetesapp för barn försvinner

tisdag, 22 augusti, 2017

Medicinska appar från företaget Diabetes Tools stängs den sista augusti på grund av att företaget har bommat igen. Apparna har hjälpt många barn med diabetes och deras anhöriga att räkna ut hur mycket insulin som krävs för olika livsmedel. Nu saknas likvärdiga alternativ.

Appar istället för lappar har ett högt värde för barn med diabetes, deras anhöriga och inte minst skol- och vårdpersonal. Digital data är smidigt för alla parter och ger patienten större trygghet, säkerhet och betydligt större delaktighet i sin behandling.

Patienterna på Astrid Lindgrens barnsjukhus har använt sig av apparna som nu stängs ned. Barndiabetesmottagningen har fått ett stort problem att lösa eftersom barn och anhöriga har haft stor nytta av apparna som har funktioner som inte andra appar har.
- Efter diskussioner med vår dietist Lena Gummesson rekommenderar vi nu istället My Sugar, säger, Annelie Wiman, diabetessjuksköterska på barndiabetesmottagningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

På Sachsska barnsjukhuset har man inte använt sig av apparna. Där har man bedömt att det finns bättre alternativ.
- Vi tycker att CGM eller Libre i kombination med nedladdning i diasend är det bästa, säger Anna Lindholm Olinder, diabetessjuksköterska. De flesta av våra patienter räknar ut lämplig insulindos i huvet, med hjälp av miniräknare eller med hjälp av insulinpumpen.

På sajten diabeteseappar.se finns utvalda appar med kommentarer från vården.