workshop för bättre diabetesvård i primärvården

Experterna med i vårdens förbättringsarbete

torsdag, 9 maj, 2019

Diabetesvården inom primärvården behöver förbättras. Nu är experterna själva, alltså personer som lever med typ 2-diabetes, med i förbättringsarbetet.

Ett kunskapsteam med specialistläkare, diabetessjuksköterskor, fotterapeut och dietist från Akademiskt primärvårdscentrum arbetar hårt för att primärvården bli bättre på diabetes.

Kunskapsteamet behöver kompletteras med personer som lever med diabetes och därför ordnades en workshop på Storstockholms Diabetesförening 9 maj. Medlemmar i föreningen och diabetessjuksköterskor från Akademiskt primärvårdscentrum diskuterade förbättringsområden inom primärvården. Nästa steg är att experterna som har diabetes ska delta i arbetet ute på vårdcentralerna.

- Det här var jättespännande och viktigt för oss, vilken kraft det finns i det här gänget!  sade Veronika Lindberg, kanslichef på Storstockholms Diabetesförening. Vårt uppdrag är att göra diabetesvården i Stockholm så bra som möjligt. Vi behöver vara många för att kunna göra det. Häng nu med på förbättringsarbetet på vårdcentralerna och dela med er av era perspektiv och ert behov av att vården lyssnar på vad ni behöver.

Kunskapsteamet på Akademiskt primärvårdscentrum stärker kompetensen hos personal inom primärvården för att diabetesvården ska bli jämlik, evidensbaserad och kvalitetssäkrad. Teamet ordnar bland annat fortbildning för personal, genomför diabetesronder på plats och utvecklar material för grupputbildning för patienter med typ 2-diabetes. 40 vårdcentraler har hittills utbildats och fått stöd och arbetet fortsätter.

Läs mer om kunskapsteamets arbetet på Akademiskt primärvårdscentrum