Anders Ekholm, ordförande i Storstockholms Diabetesförening
Foto: Petrus Iggström

Grunden är rigorös dataanalys

tisdag, 9 januari, 2018

I december var jag i Orlando, på Institute for Healthcare Improvments stora konferens om hur man gör sjukvården bättre. Från USA generellt har Sverige inget att lära. På nationell nivå är USA:s sjukvårdssystem det dyraste i världen, och man får väldigt lite för pengarna, cirka 50 miljoner amerikaner är inte ens försäkrade. Men USA är stort och rymmer helt olika verkligheter i olika landsändar – och några av världens bästa sjukvårdssystem.

Grunden i den evidensbaserade förbättringskunskapen är data, och dataanalys. Det är som i vardagen. Ska du lära dig laga en ny maträtt, så kanske du följer receptet första gången. Nästa gång kanske du har den inne i ugnen lite längre, tar lite mindre av någon ingrediens, smakar av och utvärderar. Det är samma loopar man gör i köket som i vårdens förbättringsarbete, men då arbetet i vården blir mer oöverblickbart – det går inte att komma ihåg alla olika steg som alla olika personer gjort med alla olika patienter – så måste man samla data.

Delvis görs detta i Sverige idag i kvalitetsregistren, men de täcker en väldigt liten del av alla aktiviteter i vården. Ett av de amerikanska systemen som är absolut bäst ligger i Alaska, South Central Foundation, som riktar sig enbart till urinvånare. Då de började sin förbättringsresa för femton år sedan var befolkningens hälsa bland de 25 sämsta procenten i USA, idag är de bland de 10 bästa procenten. Kostnaderna har gått ner, användandet av läkemedel har gått ner, akutbesök har blivit färre.

Grunden är rigorös dataanalys. Inom sekunder kan du se resultatet av ditt arbete, och jämföra med andra. Du kan se hälsan hos just dina patienter, och jämföra med alla andra patienter, och du får larm om något händer, till exempel om en diabetiker inte mätt långtidsblodsockret på länge.

Man erbjuder en hög servicenivå av rätt profession; team av allmänläkare, socialarbetare, dietister, fysioterapeuter, sjuksköterskor med flera sitter tillsammans i ett rum. Hälften av alla besök är digitala. Man listar familjen och har långa relationer, då byggs tillit och då räcker det med ett sms (vilket är förbjudet i Sverige). Kontakt samma dag är garanterat, men om någon ändå åker till akuten så tittar ditt team till dig på sjukhuset, och vet precis vad som hänt då du blir utskriven.

Det har tagit dem 15 år att komma hit. I Sverige är det förbjudet att ha data över urinvånare, att skicka data mellan socialtjänsten och sjukvården, eller överhuvudtaget att skicka e-mail.

De goda nyheterna är att vi vet hur man kan göra. Låt oss hoppas att årets valrörelse kommer att handla om vilket parti som snabbast fixar de lagliga möjligheterna att göra det!

Anders Ekholm, ordförande i Storstockholms Diabetesförening