Sandra och Filippa poddar om typ 1-diabetes

Hur gick det sen?

torsdag, 8 november, 2018

Kompisarna Sandra Bennerdt och Filippa Jartén var med i tidningen Leva med diabetes i början av året. Då skulle de precis starta en podcast om deras liv med diabetes. Vi kollar vad som hänt sedan vi sågs senast.

 I årets första nummer av Leva med diabetes fick läsarna stifta bekantskap med vännerna Sandra och Filippa, som hittade varandra på ett diabetesläger när de var 10 år gamla. När vi träffade dem var de på väg att starta en podd som skulle heta ”Två liv med diabetes”. Nu har idén blivit verklighet.

– Det känns riktigt roligt att få vända sjukdomen ifrån att bara vara en sjukdom, till att faktiskt göra det till något positivt genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunna hjälpa andra, säger Filippa Jartén.
När vi pratar med vännerna är de i full gång med avsnitt nummer 22 av podden. Hittills har de snackat om allt från relationer, skam kontra acceptans, utekvällar och kontrollbehov.

– Vi har ju varandra, vilket ger oss mycket stöd i vardagen, och det vill vi kunna förmedla ut till andra också, säger Sandra Bennerdt. Vi har nog aldrig reflekterat och pratat om vår sjukdom på det här sättet och det hjälper även oss själva att ta oss igenom saker.

Men att prata om sjukdomen kan ibland göra vännerna ledsna, då de påminns om vad de faktiskt lever med.
– Det låter så klyschigt, men det är verkligen våra lyssnare och de som kommunicerar med oss på Instagram som får oss att fortsätta. Vi blir så glada av allt fint vi får höra och vi märker ju verkligen vilket stort behov det finns hos folk att få prata om sin sjukdom, av att känna lite gemenskap, men också av att kunna få chansen att lära sig av andra, menar Filippa.
Poddavsnitten har sett lite olika ut och de utvecklas i och med att Sandra och Filippa lär sig och växer. Hittills har de haft lite olika gäster; vänner med diabetes, vänner utan diabetes, partners och syskon.
– Framöver kommer vi fortsätta ha med personer som står i vår närhet, men vi har också lite spännande gäster på gång som vi tror att många diabetiker kommer känna igen, säger Sandra.

Text: Luca Pirro Foto: Petrus Iggström