folkvimmel på diabetologiskt vårmöte

Intressant och relevant möte om diabetes

onsdag, 20 mars, 2019

Många spännande ämnen såsom medicinteknik och personcentrerad vård diskuterades vid diabetologiskt vårmöte den 13-15 mars i Stockholm.

Varje år arrangeras ett diabetologiskt vårmöte. I år var stora delar av dem som arbetar inom diabetesvården inbjudna att lyssna till intressanta och givande föreläsningar i Aula Medica, Karolinska Institutet.

Storstockholms Diabetesförening var där och passade på att kompetensutveckla oss och knyta kontakter.
- Roligt att programmet kunde hålla sig så brett. Det var allt från diabetes i förskolan till behandlingar och hård träning vid typ 1-diabetes, säger Veronika Lindberg, kanslichef. Det var intressant att höra vårdens perspektiv på den tekniska utveckling som sker, att den är positiv och kräver att deras verksamhet behöver anpassas.

CGM, Freestyel libre och insulinpump var ämnen som togs upp i olika sammanhang; hos personer med typ 1-diabetes, i primärvården, vid träning samt om de riktlinjer och kriterier som finns från Socialstyrelsen.
I takt med att fler använder medicintekniska produkter för sin dagliga monitorering finns behov av ökad kompetens inom vården. Personalen vittnade om teknikstress. Behov av uppföljningar, inställningar, justeringar i pumpar, appar, kontinuerliga blodsockermätare och blodsockerskanning. Detta tar mycket tid av besöket hos både läkaren eller diabetessjuksköterskan. Alla var överens om att det är fantastiskt med dessa nya hjälpmedel samtidigt som teknikens framfart ställer krav på personalen att kunna hantera den. Det finns få utbildningar och när de väl sker blir de fullsatta direkt och många får inte chansen att delta.
- Ibland känns det som att man jobbar på Media markt, sade en läkare lite skämtsamt samtidigt som det gick ett instämmande sus i publiken. Egentligen skulle vi behöva träffa patienterna varje vecka för att tillsammans lära och dra nytta av hjälpmedlet men så är ju inte vården uppbyggd.

Person eller patient

Ett annat hett ämne var personcentrerad vård. Här gav Anna Forsberg, professor vid Lunds universitessjukhus, en stark föreläsning om hur den ska kunna utvecklas. Hon menar att det är skillnad på att vara en person som ska få vård, jämfört med att vara en patient. Patienten hamnar ofta i underläge medan personen har en identitet och levnadshistoria som vården måste förhålla sig till för att kunna ge en personcentrerad vård.

Träning vid typ 1-diabetes

Träning, insulin och kolhydrater vid typ 1-diabetes
- Alla som gillar att idrotta ska kunna göra det, sade Stig Mattsson, dietist och forskare inom just träning och typ 1-diabetes.
En person som har typ 1-diabetes ska inte hindras av ett blodsocker i obalans eller vara rädd för att få hypoglykemi efter träningen. Stig Mattsson gav konkreta tips och trix om hur man kan tänka kring kolhydratintag, insulindoser och blodsocker.
- Undvik aldrig att ta insulin! Då minskar prestationsförmågan eftersom det socker som finns i blodbanan inte kan ta sig in i cellen. Det krävs mer kolhydrater efter träningen än vad man tror för att minska risken för hypoglykemier, sade Stig Mattsson.

Här finns länk till Stig Mattssons studie 

Diabetologiskt vårmöte arrangerades av svensk förening för diabetologi och svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård. Mötet vänder sig till diabetologer, endokrinologer, internmedicinare, allmänläkare, barnläkare, diabetessjuksköterskor, dietister, fotvårdare, sjukgymnaster och alla som är intresserade och behandlar personer med diabetes.