kvinna är på tandläkarbesök

Jämför priser på Tandpriskollen.se

tisdag, 4 februari, 2020

Det har varit näst intill omöjligt att jämföra priser inom tandvården. Tills nu. På tandpriskollen.se kan du se vad olika åtgärder kostar, både hos Folktandvården och privata tandläkare.

Det är fri prissättning på tandvårdsmarknaden. Det innebär att varje tandläkare och tandhygienist kan ta vilket pris de vill för den tandvård de utför. För att göra det lättare att välja behandlingar utifrån pris har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket tagit fram tandpriskollen.se

Många som lever med diabetes vet att diabetes, bland mycket annat, även påverkar mun och tänder. Regelbundna besök hos tandläkaren är tyvärr ett måste, framförallt i förebyggande syfte. Hur mycket det kostar att gå till tandläkaren är därför en angelägen fråga att ha koll på.

Tandvården i Sverige är för flertalet av den vuxna befolkningen ersatt och prissatt i ett helt annat system än hälso- och sjukvården. Vi har både en statlig finansiering och en ganska stor del egen finansiering för våra besök hos tandläkaren.
För många av oss har prissättningen inom tandvården varit svår att förstå sig på och framför allt har det varit svårt att kunna jämföra priser mellan tandvårdskliniker och jämföra olika typer av behandlingar. Vad som ingår och inte i en behandling har dessutom varit ytterligare en faktor som ställt till det. 

Tanken med den nya prisjämförelsetjänsten är att ge en bild av prisnivåerna hos både Folktandvården och privata tandläkare och göra det möjligt att jämföra priserna för olika behandlingar, men även för enskilda åtgärder per mottagning.
Tandpriskollen finns sammanlagt uppgifter om priserna för 200 åtgärder från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige.