landstingspolitiker debatterade inför SSDF:s årsmöte
Fr v Sandra Ivanovic (MP), Ulla-Britt Öhman (C), Marie Ljungberg Schött (M), Ella Bohlin (KD), Anna Starbrink (L), Dag Larsson (S).

Politiker stödjer förslag till stärkt diabetesvård

torsdag, 17 maj, 2018

SSDF:s fem konkreta förslag till bättre diabetesvård kunde samtliga landstingspolitiker skriva under på i samband med den politikerdebatt som inledde årsmötet 16 maj i ABF-huset i Stockholm.

Med anledning av att det är valår bjöd SSDF in landstingsråd och landstingspolitiker till debatt om Stockholms diabetesvård. Allmänheten och medlemmar, totalt drygt 80 personer, kunde bevittna att ingen av politikerna var nöjda med diabetesvården i Stockholms län.
- Nej, det krävs åtgärder. För få patienter har en fast läkare och diabetesvården är inte bara ojämlik i landet utan även i Stockholm, sade Anna Starbrink (L), landstingsråd.

60 procent av dem som har typ 2-diabetes i Stockholm har inte fått någon diabetesutbildning, visar kampanjen Diabetes-kollen som SSDF nu genomför tillsammans med Netdoktor. Miljöpartiets Sandra Ivanovic, som själv arbetar som sjuksköterska, tappade hakan över den informationen.
- Jag hade ingen aning om detta! Det måste dessutom finnas ett mångfacetterat sätt att få utbildning på. En del vill se en film, andra vill ha skriftlig information. För övrigt tycker jag att SSDF:s förslag om att det alltid ska finns någon att ringa som kan diabetes är mycket viktigt. Det är vanligt att föräldrar till barn som har diabetes blir utbrända av all oro och nattvak.

I det stora hela ville politikerna hellre påvisa det positiva arbetet de redan har gjort än att sätta tänderna i något nytt. Den uppgiften fick Anders Ekholm, ordförande i SSDF i stället.
- Anders! Du kan väl åka runt och sätta smileygubbar på de vårdcentraler som har en bra diabetesvård. Det uppmuntrar till konkurrens, uppmanade Dag Larsson (S) landstingsråd.
- Det gör jag gärna, och kanske också dödskallar! replikerade Anders som glädjande konstaterade att eftersom ingen politiker var emot SSDF:s förslag, innebär det att alla är infriade nästa val!

Här kan du se SSDF:s kampanj som vänder sig till landstingspolitikerna.