Ny medicinteknik med mjukvara

Techspectations – intressant spaning om mätare, pumpar och mjukvara

måndag, 27 januari, 2020

Nya medicintekniska produkter kommer i framtiden troligen snabbare nå ut till personer med diabetes. Regionerna kommer att kunna leverera hjälpmedlen i jämlik takt och skillnader i sortimenten blir mindre.

Det är förhoppningen för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som har fått ett permanent regeringsuppdrag att göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter. Det bidrar till nationella kunskapsunderlag för vården, något som inte har funnits i så stor omfattning tidigare.
- Vi är glada för uppdraget, säger Karin Melén, enhetschef på enheten för medicinteknik på TLV. Det här ger förutsättningar för en mer jämlik vård. Vi kommer att kunna göra fler bedömningar och ge regionerna bättre beslutsunderlag för deras rekommendationer av produkter till sina diabetespatienter.

Teknikkväll med TLV

I slutet av januari bjöd Storstockholms Diabetesförening in till en teknikkväll för alla som är intresserade av medicinteknik. Intresset var stort och TLV som var på plats, tog med oss på en spännande horisontspaning över vilka medicintekniska produkter som ligger i årets pipeline, produkter som först ska godkännas av amerikanska FDA (Food and Drug Administration).

Nya sorters blodsockermätare, nya insulinpumpar som sätts på kroppen utan slangar och där all övervakning sker i mobiltelefonen, ett stickfritt plåster som mäter blodsockret osv. Men det som överlägset toppar är ett brett sortiment av closed loop-system.
- Det kommer sannolikt att bli fler samarbeten mellan företagen än fler nya produkter, sade Mimmi Lövbom, hälsoekonom på TLV. Det verkar som att företagen nu fokuserar mer på mjukvaror och kompatibla system som integrerar med olika företags produkter.

Mimmi Lövbom och Karin Melén från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Mimmi Lövbom och Karin Melén från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Efter TLV:s horisontspaning var det fritt att i mindre grupper diskutera andra tekniska frågor. I gruppen med personer med typ 1-diabetes var Jesper Knudsen med och berättade om hur det är att använda OpenAPS-systemet som fungerar som en closed-loop.
- För ungefär ett år sedan hittade jag den här facebookgruppen som finns för dem som använder OpenAPS, och där har jag har fått många bra tips. Det handlar inte bara om appar i telefonen som styr pumpen, det handlar också om att hitta hjälpmedel, till exempel en pump, som man själv trivs bra med, sade Jesper som tycker att han är gladare och mår bättre med sitt nya sätt att styra pumpen.

Här ser du produkter i pipeline 2020, information från TLV, skrolla till sidan 24.

Mer om Jesper Knudsen och OpenAPS hittar du i Leva med diabetes nr. 1 2020

 

Text: Maria Sjöström, Storstockholms Diabetesförening