Tenstabor testade blodsocker på Världshälsodagen

måndag, 10 april, 2017

Världshälsodagen. Barn, ungdomar och vuxna kom till Tensta träff för att testa sitt blodsocker. En del för att de var oroliga för sin hälsa medan andra nog gjorde det mer för att det var spännande att sticka sig.

Antalet personer med typ 2-diabetes ökar Sverige. Ett av de stora problemen är att många har typ 2-diabetes utan att de vet om det. Just därför ville vi uppmärksamma diabetes, prata om riskfaktorer och sprida information om denna ibland dolda sjukdom. I år valde vi att vara i Tensta på Världshälsodagen den 6 april.
Av drygt hundra blodsockertest hittades två personer med diabetes. Den ena med en förmodad typ 2-diabetes och den andra med starka indikationer på en typ 1-diabetes. Proffsiga sjuksköterskor från Karolinska Institutet rådde dessa att gå till vårdcentralen och göra nya test.

Mellan klockan 16 och 19 kunde besökarna lyssna på korta föreläsningar om diabetes och socker och testa sitt blodsocker.
Nyfikna slog sig ned för att lyssna på föreläsningarna. Intresserade besökare som ställde frågor till föreläsarna och till oss på föreningen.
- Ta hälften av den sötade yoghurten och hälften av den osötade till frukost så får du i dig mycket mindre tillsatt socker. Eller allra helst, bara osötad yoghurt toppad med bär och lite nötter. Då får du inte i dig något tillsatt socker alls, tipsade Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, som föreläste om hur allt extra socker påverkar vår hälsa.

Eventet arrangerades av Storstockholms Diabetesförening, Diabetes Wellness Sverige och Karolinska Institutet. Utställare: Novo Nordisk, Abbott, Itrim och Roche.