Grusväg med smörblommor och midsommarblomster i förgrunden

Tips för sommaren!

onsdag, 4 juli, 2018

Tips för sommar och resor!

Skydda ditt insulin

Skydda ditt insulin från sol och höga temperaturer i sommar. Det tål inte solljus och max 25-30 graders värme. Förvara det i en termos som du först kylt ned med is som du sedan häller ut, eller i ett kylfodral från Romalore. Lämna inte insulinet i bilen/bussen där det lätt kan bli över 50 grader varmt. Insulin tål heller inte lägre temperatur än 2 grader. När du flyger - ta med allt insulin i handbagaget eftersom det kan bli frysgrader i lastrummet.

Intyg om insulinbehandling

Ska du utanför Sveriges gränser kan du behöva ett reseintyg som på flera språk förklarar att du har insulinbehandlad diabetes och därför har med dig sprutor, insulinpennor och kanyler. Beställ intyget från Storstockholms Diabetesförening och be din läkare skriva under. Ring SSDF:s växel, beställ via mejl eller skriv ut reseintyget här.

Ökad insulinkänslighet på sommaren

Sommartid kan barn och ungdomar i vissa fall behöva minska sina insulindoser för att de rör sig mer. För dem som tränar hårt under vintern och slappar mer på sommaren, är det inte lika självklart att behöva mindre insulin sommartid. Insulinkänsligheten är i alla fall bevisligen bättre på sommaren än på vintern, visar en studie, kroppen tillgodogör sig insulin bättre. Det gäller även personer med typ 2-diabetes utan insulinbehandling och personer utan diabetes.Läs om forskning om solens betydelse på Diabetesportalen.se

Ta på dig skorna

Har du neuropati eller nedsatt blodcirkulation är det säkrast att undvika att gå barfota utomhus. Använd helst strumpor och skor som skyddar hela foten. Undersök fötterna varje dag, titta efter skrubbsår, blåmärken eller sår. Använd en spegel om du behöver för att kunna se under fötterna. Har olyckan varit framme, duscha såret ordentligt, tvätta med tvål och sätta på ett förband. Undvik belastning och tryck på såret. Skulle såret försämras med rodnad, värmeökning eller vätska, sök hjälp i tid. 
Läs mer om fotvård vid diabetes

Sköt om turistmagen

Turistmage ställer till det på semestern, särskilt när man har diabetes. För den som har typ 1-diabetes gäller det att ta sitt insulin som vanligt. Blir blodsockret för lågt minskar man på måltidsinsulinet men tar i alla fall sitt basinsulin. Testa blodsockret regelbundet under sjukdomstiden. Blir det högt eller man har svårt att få i sig mat ska man också kontrollera ketoner.

Metformin

Har man typ 2-diabetes och står på metformin ska man se upp för uttorkning. Det gäller förstås året runt men är ännu aktuellare sommartid. Uttorkning ger sämre njurfunktion vilket ökar risken för mjölksyraförgiftning, laktatacidos. Det kräver omedelbar läkarvård. Står man på metformin och inte har kunnat äta fast eller flytande föda under mer än ett dygn, bör man kontakta sin doktor, vårdcentral eller söka akut, enligt Läkemedelsverkets rekommendationer. Symptom på förgiftning är till viss del desamma som för magsjukan: magont, kräkningar, muskelsmärtor, slöhet, och dessutom, andningssvårigheter.

Den lille lille…

Under sommar- och semestertider dricker många mer alkohol än annars. Har man insulinbehandlad diabetes finns det en hel del att tänka på. Insulinkänningar och insulinkoma vid alkoholintag kan få mycket allvarliga konsekvenser. Äter man innan eller i samband med att man dricker alkohol har man mindre att oroa sig för. Bäst är att äta något som ger långsam blodsockerstegring. Det är också viktigt att mäta blodsockret och att äta något innan man går och lägger sig. Har man pump kan man eventuellt ställa ned den lite grand. Ställ väckarklockan och gå upp och kolla blodsockret i tid på morgonen, ät frukost och lägg dig igen om du vill sova längre. Känner du dig knepig, kolla blodsocker och ketoner, så du blir klar på om du lider av insulinkänning eller annat dagen efter-syndrom.

Ha en härlig sommar!