klocka som mäter stress vid diabetes

Unikt projekt ska minska stress

måndag, 10 december, 2018

Hur påverkar stress blodsockret och vad kan man göra för att minimera stresstopparna? Ja, det ska 30 personer med typ 1-diabetes få testa med hjälp av en hälsoklocka som mäter pulstryck.

Stress påverkar som bekant blodsockret vid diabetes. Och man reagerar väldigt individuellt på stress. För en del skjuter blodsockret i höjden medan det för andra sjunker. För att få en bättre förståelse för hur och när man reagerar på stress får nu medlemmar i Storstockholms diabetesförening delta i ett unikt projekt som koordineras av Survey Party, ett företag specialiserat på metodologi, beteende och statistik.

Inledningsvis testas hälsoklockan på en grupp personer med typ 1-diabetes. De ska bära klockan i ett halvår, sedan kommer vi att få ta del av siffrorna. Tanken med projektet är att deltagarna ska hitta verktyg för att medvetandegöra den stressande situationen. På så sätt kan man jobba med att hitta strategier för att kapa eller till och med undvika de värsta stresspåslagen.

Det är första gången klockan testas på personer som har en kronisk sjukdom. I tidigare projekt har den testats på tjänstemän inom näringslivet för att minska utbrändhet.

- Storstockholms diabetesförening är jättestolta över att vi har fått chansen att vara med i det här projektet, säger Anders Ekholm, ordförande.

Ett fåtal platser finns kvar. Är du intresserad mejla info@ssdf.nu

 

- Det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar vid en rekyl, säger Petter Wermelin

 

 

 

 

 

 

 

 

- Jag upplever mig själv inte som stressad, utan rätt tålig så det ska bli intressant att se om det är så som jag tror, säger Suzanne Oldensjö som här provar en klocka.

 

 

 

 

 

 

 

- Jag har ett stressigt jobb och vill få reda på om känslan av stress är en tanke eller om kroppen faktiskt reagerar fysiskt på stress, säger Kia. Man kan ju inbilla sig också att man är stressad.