gratis blodsockertest i Rinkeby på Världshälsodagen den 7 april 2018

Världshälsodagen med fokus på diabetes

tisdag, 3 april, 2018

Testa ditt blodsocker gratis och ställ frågor till dietister om typ 2-diabetes och kost. Klockan elva kommer vi dessutom ha ett danspass med ”Zumba-Gubben” Sture. Allt detta sker på Världshälsodagen den 7 april på Folkets hus i Rinkeby.

Personer som lever med typ 2-diabetes behöver ofta stöd i hur de kan förändra sin livsstil för att må så bra som möjligt.
- Det kan vara små förändringar som får stor betydelse för hälsan. Många har dessutom typ 2-diabetes utan att de vet om det, och de personerna är viktiga att hitta eftersom obehandlade personer löper en kraftigt ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, säger Maria Sjöström, kommunikatör på Storstockholms Diabetesförening.

Storstockholms Diabetesförening och Diabetes Wellness Sverige kommer att vara på plats i Rinkeby för att sprida kunskap om typ 2-diabetes och erbjuda besökarna gratis blodsockertest.
Vi välkomnar alla som är intresserade av kost och diabetes och som vill bli inspirerade till rolig motion.

Det kommer även att finnas två dietister på plats som kommer att svara på frågor om typ 2-diabetes och mat.
- Mat är ett av de viktigaste verktygen i egenvård av diabetes. Det går att äta allt men inte för mycket av allt. Vad, när och hur man äter påverkar blodsockret och därmed i allra högsta grad även vår egen hälsa, säger Sofia Knáz, leg dietist/kostexpert.

För den inspirerande motionen står Sture ”Zumba-Gubben” Nystrand.
- När jag fick frågan om att ställa upp att köra ett zumbapass i Rinkeby var det inga problem att svara ja.  Att träna till musik med latinska rytmer och rörelser som får en att känna sig upprymd och glad och samtidigt känna att man tränar "utan att träna", kan det bli bättre?

- Det känns kul och viktigt att jobba ihop igen. Förhoppningsvis kan vi genom gratis blodsockerkoll hitta personer som är ovetande om att de har diabetes och på så sätt få in dem i vården för att förhindra sjukdomsförloppet, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Tid: lördagen den 7 april, 10.00–14.00 kan du träffa oss, dietister och få ditt blodsocker mätt av erfarna diabetessjuksköterskor från Rinkeby vårdcentral.
OBS! Det är viktigt att inte äta eller dricka något en timme före mätning. Vatten går dock bra att dricka.
11.00–12.00 zumbapass
Plats: Folkets hus i Rinkeby, Skårbygränd 1, Rinkeby

Typ 2-diabetes är en allvarlig folksjukdom och många har den utan att veta om det. I dag lever över 400 000 svenskar med diabetes och av dem har 85–90 procent typ 2-diabetes. Mörkertalet är dessutom stort då man beräknar att en av tre typ 2-diabetiker har sjukdomen utan att veta om det.