Grusväg med smörblommor o midsommarblomster i förgrunden
Grusväg med smörblommor o midsommarblomster i förgrunden

Sommartips

Insulin och värme

Insulin ska förvaras vid högst 25 grader och inte utsättas för starkt solljus. Ta med kylväska om du reser till varmare breddgrader och ha insulinet i handbagaget på flygresan, annars kan det frysa. Insulinpennan ska förvaras i rumstemperatur.
Diabetic Designed säljer kylfodral: 033-41 21 40, info@diabeticdesigned.se

Reseintyg inför utlandsresa

Ladda ned ett reseintyg som hjälper dig tryggt genom tullen med sprutor, insulin och ampuller.

Kolla dina försäkringar

Planerar du en härlig resa i sommar? Om du blir sjuk utomlands och behöver uppsöka vård kan du behöva ett intyg från försäkringskassan. På försäkringskassans hemsida kan du beställa intyget och få råd om vad du gör om du blir sjuk utomlands. Ett EU-kort som visar att du är försäkrad i Sverige behövs också för resor inom EU, beställ från försäkringskassan. Ibland krävs att du tecknar en reseförsäkring, i vissa fall kan din hemförsäkring räcka.

Turistmage och insulin

Drömmen om exotisk mat på mysiga tavernor blir tyvärr inte alltid som vi tänkt oss. Istället för att gå på charmiga kvarterskrogar får vi spendera semestern på toaletten. Många råkar ut för magsjuka på utlandsresan. Det viktigaste är att eliminera risken för maginfluensa, råder Karin Svedin, diabetessköterska på Danderyds sjukhus.

Håll en god handhygien, undvik kranvatten och isbitar, mjukglass och var försiktig med färska grönsaker och frukt.

Om man ändå skulle drabbas och ha typ 1-diabetes är det viktigt att ta insulin som vanligt. Testa blodsockret regelbundet och kontrollera också ketoner. Blir blodsockret lågt minskar man på måltidsinsulinet. Många vågar inte ta insulin när de inte kan äta och resultatet blir insulinbrist och ketoner.

Bara fötter lite på tå

Släpp fötterna loss

På sommaren tycker många att det är skönt att gå barfota. Det är viktigt att undersöka fötterna efteråt, så att du inte har trampat på något och fått ett sår. Har olyckan varit framme ska du duscha såret ordentligt, tvätta med tvål och sätta på ett förband. Undvik belastning och tryck på såret. Skulle såret försämras med rodnad, värmeökning eller vätska, sök hjälp i tid där du sköter din diabetes.

Nya skor är lika med strumpor för att slippa skavsår. Vill du vara utan strumpor, vänj foten sakta.

När du filar dina fötter, använd en sandpappersfil. De grövre varianterna, som raspar mer (lägg dem i verktygslådan), stimulerar bara till nybildning av förhårdnader och valkar. I ett uppmjukande fotbad kan du ha lite olja eller tvållösning. Sitt med fötterna i ljummet vatten i tre till fem minuter. Använd sedan en kräm som innehåller både karbamid, hudens eget fuktämne, och fett.

Fler resetips ur ett personligt perspektiv hittar du här

 

 

Uppdaterad den 18 december 2019